perjantai 8. helmikuuta 2013

Kotiviljely, tuo nouseva trendi

Kettupojan isku, huonekasvien hoitoa on pidetty mummojen puuhasteluna ja nykyisin yleistyvää yrttien kasvatusta kotioloissa viherpiipertäjien touhuna. 

Kotiviljely, tuo nouseva trendi, (Grow Your Own), luonnonmukaisten yrttien keräily (Urban Foraging) yhdistyvät entistä voimakkaamin tee-se-itse (Do It Yourself) -kulttuuriin, samoin kuin kotoiluun (Co-cooning). 

Kekkilän vihervalossa yhdistyy valaisin ja alusta yrteille. Ajatuksena oli tuoda tuotteita, joilla pidennetään Suomen lyhyttä kasvukautta siirtämällä harrastusta sisätiloihin. Yksi näistä uutuustuotteista on Vihervalo, kasvualusta ja valaisin, jonka korkeutta voi säätää kasville sopivaksi. Se auttaa kasvien kasvamista myös pimenevinä talvikuukausina kun luonnonvaloa ei ole riittävästi.
Tyylikäs koti kodin yrteille, muotoilija Linda Bergrothin vihervalon,
jotta kasvit saisivat elintärkeää valoa myös talvisaikaan.
Samalla syntyi ajaton ja kaunis sisustusesine.
Kasvit tarvitsevat lähinnä vain valon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia. Sinivoittoinen valo, jonka aallonpituus on 450-490 nanometriä, parantaa kasvien kasvua, tukevoittaa ja lyhentää varsia. Se myös säätelee soluhengitystä ja lehtivihreän muodostumista.

Punertava valo, aallonpituus 630-760 nanometriä, kytkeytyy proteiinien kautta kasvin sisäisen kellon toimintaan ja edistää kukintaa ja hedelmien kypsymistä, viherhiukkasten muodostumista, varren ja lehtien kasvua, lehtien ikääntymistä ja putoamista.


“Pelkässä sinivoittoisessa valossa kukinta on heikkoa ja liiassa punertavassa 
tai hyvin tumman punaisessa valossa varsista tulee honteloita. 
Lähellä infrapunaa oleva punainen valo voi estää siementen itämisen, koska kasvi tulkitsee sen aiheutuvan liiasta pimeydestä
Vihervalon avulla vaikkapa tomaatin taimet kasvavat tanakoiksi taimiksi, 
jotka istutusaikaan tekevät jo nuppuja. Näin sato aikaistuu ja herkullisista omista tomaateista pääsee nauttimaan aiemmin”, 
Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Vihervalo auttaa myös ruuan kasvattamiseen kotona. Moni tuntee idut (sprouts), mutta nyt muodissa ovat vähän pidemmälle kasvatetut versot, eli 2-5 sentin mittaisena leivän päälle tai ruokien koristeeksi leikattavat mikroversot (microgreens) tai 5-10 senttisiksi ehtineet miniversot (minigreens). 

“Versoissa yrttien maku on puhtaimmillaan ja 
vastaleikattuina niissä on eniten sitä virtaa! 
Myös varret ja kukat voi useimmiten käyttää 
ja ne ovat sekä koristeellisia että herkullisi.”  
Yrteistä ja luonnonkasveista tunnettu keittiömestari
 Sami Tallberg suosittaa versojen leikkaamista kaikkien 
aterioiden koristamiseen ja viimeistelyyn.

Yrttejä on monenlaisia. Valmiita ostotaimiakin kannattaa hankkia ja alkuun pääsee ostamalla hyväkuntoisia ruukkuyrttejä kaupan vihannesosastolta ja siirtämällä ne juurtumaan suurempiin ruukkuihin. Helpoilla kotikonsteilla kaupan ruukkuyrtit jaksavat ilostuttaa ja maustaa vielä monta ruokalajia. Kesällä kaupasta ostetun yrtin voi siirtää saman tien ulos joko saviruukussa parvekkeelle tai kasvimaan multaan. Jos juuret ovat kunnossa, ruukkuyrtti lähtee kasvamaan. Yrttiä tulee aluksi kastella tavallista useammin ja antaa tottua vähitellen kotioloihin. Teollisissa kasvihuoneissa kasvatetut ruukkuyrtit kasvatetaan tarkkaan määritetyssä, tasaisessa lämmössä ja tietokoneohjatussa vesiviljelyssä. Vaikka basilika näyttäisi kovinkin nuutuneelta kotona, se virkistyy nopeasti saatuaan runsaasti vettä. Istuttamiseen kannattaa käyttää saviruukkua, jota on liotettu vedessä muutaman tunnin ajan ennen istuttamista. Jos ruukkua ei ole liotettu, savi imaisee kasteluveden itselleen. Tee ruukkuun salaojitus eli laita pohjalle pieniä kiviä, ruukunpalasia tai lekasoraa. Näin ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois, eivätkä yrtin juuret mädänny. Poista ylimääräinen vesi aina myös kastelulautaselta.


Yrtin uudelleenistutus

  • Istuta yrtti kaikkine multineen ja juurineen mahdollisimman vähän juuria vaurioittaen.
  • Lisää kasville riittävä määrä hyvää kukkamultaa siten, että taimet seisovat ruukussa ryhdikkäästi.
  • Yhteen isompaan ruukkuun voi laittaa jopa viisi yrttiä kerrallaan, sillä kasvit viihtyvät yhdessä.
  • Ruukkuyrtille on annettava riittävästi valoa. Voidakseen hyvin yrtti tarvitsee 5–6 tuntia valoa päivässä, tosin tilli ja kirveli viihtyvät myös puolivarjossa. Talvella valoa voi lisätä asettamalla valaisimen yrtin viereen, jopa tavallinen energiansäästölamppu käy. 
  • Ruukkuyrtin kasvupaikassa on oltava tarpeeksi lämmin. Ikkunalaudalla saattaa käydä veto, jolloin lämpötila ruukun alapuolella voi käydä liian alhaiseksi. Lämpötilan saa helposti selville sijoittamalla lämpömittarin ruukun viereen.

Yrttiä tulee napsia ja saksia usein

  • Yrittä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa mahdollisimman paljon, toisin sanoen leikata sitä useasti.
  • Yrttiin jätetään vähintään kolmasosa jäljelle
  • Yrttiin jätetään myös muutama lehti, ei pelkkää vartta
  • Leikkauskohta yleensä kahdentuu.

Yrttien kasvattaminen on helppoa. 

Kasvualustaksi taimien esikasvatusvaiheessa sopii hiekansekainen taimikasvatusmulta. Yhteen ruukkuun voi kylvää useita siemeniä ja poistaa sitten niiden itämisen jälkeen heikot taimet. Happamasta kasvualustasta yrtit eivät pidä. Koulintavaiheessa esikasvatetut yrtit voi siirtää isompiin ruukkuihin, joissa on tavallista puutarhamultaa. Ruukun tulee olla riittävän suuri ja salaojitettu. Salaojituksen voi tehdä laittamalla ruukun pohjalle pieniä kiviä ja ruukunpalasia. Ruukun tai parvekelaatikon pohjaan on hyvä tehdä reikiä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Altakastelulaatikkoa ei ole suositeltavaa käyttää, sillä se voi täyttyä vedestä parvekkeella. Taimia kastellaan, kun multa on pinnalta kuivaa. Kasvualustaa ei saa päästää kuivumaan kokonaan. Kaikki yrtit pitävät siitä, että niiden lehtiä suihkutetaan suihkepullolla. Lannoitteeksi sopivat hitaasti liukenevat kivennäisperäiset lannoitteet, kuten esimerkiksi kanankakkarakeet. Merileväpohjaista liuoksena annettavaa lannoitetta voi myös käyttää. Lannoittaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Useat yrtit ovat melko vaatimattomia kasvualustan suhteen. Parvekelaatikkoon tai muuhun suureen ruukkuun voi istuttaa kerralla usean eri yrtin taimia. Yrttejä voi istuttaa hyvin perennapenkkienkin reunoille tai samaan laatikkoon kesäkukkien kanssa. Tuulisesta tai paahteisesta kasvupaikasta yrtit eivät pidä. 

Ikkunalaudalla kasvatettaessa itä- ja länsi-ikkunat ovat suotuisia. Etelänpuoleisella ikkunallakin voi kasvattaa yrttejä, kunhan vain muistaa tuulettaa huonetta kuumalla ilmalla. Ikkunalaudalla kasvatettaessa on tärkeää, että kasvit saavat riittävästi valoa lämmön lisäksi. Liian pimeässä kasveista tulee hentoja ja honteloita. Lisävalo onkin tarpeen yrttejä sisällä kasvatettaessa. Jotta yrteistä kasvaisi tuuheita, niitä tulee leikata ja latvoa koko kasvukauden ajan. Se edistää myös uusien versojen kasvamista. Latvominen tarkoittaa sitä, että taimia katkotaan latvustosta.

Tuholaisia voimakkaasti tuoksuviin yrtteihin ei tule herkästi. Jos niitä kuitenkin tulee, voi taimet huuhdella 50–54 asteisella vedellä varovasti. Mäntysuopaliuos on hyvä tuholaisten torjunta-aine. Se sopii muun muassa lehtikirvojen torjumiseen. Etanoiden torjuntaan puolestaan käy tuhka. Tuholaisten vaivaamat lehdet kannattaa poistaa. Tautien iskiessä yrtteihin ne voi heittää pois.

Lähdekirjallisuus
Alanko, Pentti (toim.) 2006: Suomalainen piha ja puutarha. Gummerrus, Jyväskylä.
Hoppe, Elisabeth 2003: Yrttikirja. Tammi, Helsinki.
McVikar, Jekka 2004: Suuri yrttikirja. WSOY, Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kirjoita minulle / write to me /skriv till mig / écrivez-moi /напиши мне